Actueel | Media

Argos Mobiel strikt vrijwillige chauffeurs

De Argos Mobiel krabbelt op. De populaire elektrische vervoersservice – een uitkomst voor ouderen die een snelle boodschap willen doen – weet meer en meer vrijwilligers aan zich te binden.

De karretjes vervoeren ongeveer tachtig personen per dag. De ritten vinden zes dagen per week plaats. ,,We kunnen er elke dag meer aan’’, licht een woordvoerster van de zorgverlener toe.

Argos Mobiel is een elektrische vervoersservice die – voornamelijk ouderen – vervoer op maat biedt in Schiedam en Vlaardingen. Ouderen bellen de dienst en worden door de karretjes na een rit van 1,50 euro vóór de deur van hun afspraak afgezet. Het helpt te voorkomen dat zij in een isolement raken.

De dienst is uiterst populair, maar leek eind vorig jaar te sneuvelen toen de gemeente Vlaardingen aankondigde te stoppen met subsidiëren van het project, dat de afgelopen jaren als re-integratieproject gezien werd, maar onsuccesvol bleek. Het was te duur om werklozen op deze wijze aan een baan te helpen. Inefficiënt ook: te weinig werklozen hebben een betaalde baan aan het project overgehouden, vond ook Schiedam.

De onrust was groot en beide gemeenten namen voor dit jaar gezamenlijk maximaal 100.000 euro in de service te pompen. Gevolg was wel dat de Argos Mobiel voortaan uitsluitend draaiende gehouden zou worden door vrijwillige chauffeurs. De nieuwe situatie ging op 1 februari in.

Een maand later heeft Argos 38 chauffeurs aan zich weten te binden, waarvan 26 nieuwe. ,,Een aantal is al actief, een aantal staat nog op de wachtlijst. Dat laatste is om persoonlijke redenen of vanwege voorkeuren voor rijdagen. Zij stromen komende weken in’’, meldt een woordvoerster.

Vóór alle onrust voerde Argos Mobiel enkele duizenden ritten per jaar uit. Zo ver is het nog niet. ,,Het is continu een balans vinden tussen aanvragen, inzet vrijwilligers en capaciteit wagens. Je wilt geen ‘nee’ verkopen vanwege beperkte capaciteit, maar ook niet meer vrijwilligers hebben dan ritaanvragen. Het lukt ons aardig om die balans te vinden. Onduidelijk is nog wanneer we op volle sterkte zijn. Vooral voor de avonden en de weekenden kunnen we nog wat vrijwilligers gebruiken.’’

Karretje

Hierdoor kan Argos niet garanderen dat élke beller direct een karretje voor de deur krijgt. Het kan voorkomen dat ouderen met een afspraak in het ziekenhuis voorrang krijgen of dat bellers een uurtje op hun vervoer moeten wachten.

Met het geld van de gemeenten gaat Argos de komende maanden onder meer nieuwe auto’s kopen. De elektrische karretjes zijn deels afgeschreven of afgekeurd. Streven is om het comfort te verbeteren. Chauffeurs hadden het in de wagentjes vaak koud. Ook was de vering niet optimaal.

Ook de 60+ers verdienen aandacht, zeker omdat de meesten pensioengaten hebben te dichten door de gewijzigde wetgeving. Hierin moet bemiddeld worden.

Duncan Ruseler

Wethouder, AOV Schiedam

AOV Schiedam presenteert: Daadkracht

Met dank voor hun bijdragen aan de film: Cees Kroone, Piet Most, Wim Post en Peter Keus

Share This