Actueel | van de Wethouder

Column Duncan Ruseler

Ik ‘zit’ nog in mijn eerste honderd dagen als wethouder. Wat doe je dan, na je aanstelling? Uit wat voor afspraken bestaat een gemiddelde werkdag? Welke mensen spreek je in de stad? En hoe ben je als nieuwe bestuurder benaderbaar en transparant?  Wat zijn de prioriteiten binnen je portefeuille in de komende periode? 

In mijn eerste week als nieuwbakken wethouder werd de verbouwing van het Sint Jacobs Gasthuis besproken. Een pittig debat, waarbij ook de huurder van het pand werd betrokken door sommige partijen. Die huurder is geen onbekende in de stad; het Stedelijk Museum. Gevestigd op deze plek net na de Tweede Wereldoorlog en één van de grotere culturele instellingen in de stad. Het ging hier om een dossier op het gebied van Vastgoed, de gemeente is immers eigenaar van het Gasthuis. Wethouder Marcel Bregman was dan ook woordvoerder voor het college. Marcel heeft mij op de achtergrond wel meegenomen in de discussie en mij ook direct handige tips meegegeven hoe je als wethouder kan optreden in dit soort dossiers. De verbouwing vindt plaats in 2020, we zijn nu met het Stedelijk Museum in overleg over de verbouwing zelf. 

Kennis maken met het college, de raadsleden, ambtenaren maar ook met de eerste inwoners en mensen die druk bezig zijn de stad een beetje mooier en de sfeer prettiger te maken. In die eerste weken heb ik gesproken met de Rijnmondband, het Theater, het Wennekerpand, de stichting stadspromotie, SchieTV, Kunstwerkt, de Ketelfactory, het bestuur van de Schiedamse molens, inwoners die een fotofestival willen organiseren, ik heb voorgelezen op mijn oude basisschool, uitleg gekregen over moderne kunst, rondleidingen gehad van allerlei Schiedammers, waaronder in het gemeentearchief. 

Tegelijkertijd lees je je in, grote dossiers, maar ook de wekelijkse besluiten, de stukken voor ambtelijke staven waarbij dilemma’s worden geschetst of beslissingen gevraagd. Je denkt mee met collega’s, ambtenaren en raadsleden. 

In de komende tijd zal ik pogen om de week een korte beschrijving van wat onderwerpen te geven die in mijn portefeuille spelen, of om zaken uit te leggen; hoe werkt het eigenlijk binnen de gemeente. 

Het is voor mij nog steeds allemaal nieuw en verbazend. Ik dank de fractie van het AOV voor de kans die ze mij hebben gegeven door mij te benaderen. En de raad van Schiedam dank ik voor het gestelde vertrouwen. Ik vind het een eer dat ik dit mag doen in de stad waar ik geboren en getogen ben. Het voelt dan ook als thuiskomen.  

16april2019

Auteur: Duncan Ruseler

Ook de 60+ers verdienen aandacht, zeker omdat de meesten pensioengaten hebben te dichten door de gewijzigde wetgeving. Hierin moet bemiddeld worden.

Duncan Ruseler

Wethouder, AOV Schiedam

AOV Schiedam presenteert: Daadkracht

Met dank voor hun bijdragen aan de film: Cees Kroone, Piet Most, Wim Post en Peter Keus

Share This