Actueel | Fractie

Fractievoorzitter AOV stelde problemen Staatsliedenbuurt vorig jaar al aan de kaak

Update

22 feburari 2021

Woonplus wil Staatsliedenbuurt binnen zes jaar slopen, sommige bewoners krijgen nu huurverlaging

Al jaren wordt er geklaagd door onder andere het AOV. Toen DENK begin januari foto’s toonde van verpauperde straten en beschimmelde woningen zeiden de medewerkers van Woonplus eerst dat ze er van schrokken.

Lees het hele artikel op Schie.nu

Update

16 feburari 2021
AOV heeft de resultaten van de huis aan huis bezoeken in de Diepenbrockstraat gebundeld en overgedragen aan Woonplus die hiermede aan de slag gaat. Toezegging gekregen dat op korte termijn resultaat verwacht mag worden.

Schimmel in de badkamer van een woning aan de Schimmelpenninckstraat. © Privéfoto

Woonplus heeft een meldpunt in het leven geroepen waar bewoners uit de Staatsliedenbuurt in Schiedam hun klachten kunnen aangeven. Veel van de jaren ‘50 woningen kampen met hardnekkige schimmel en ook vochtproblemen.

Woonplus schrijft in een brief aan de bewoners geschrokken te zijn van alle klachten die na een wijkschouw van Denk Schiedam aan het licht kwamen. De woningcorporatie wil de omvang en aard van de vocht- en schimmelproblemen in kaart brengen en roept bewoners daarom op klachten te melden via het meldpunt op de website van Woonplus of via het telefoonnummer 010 2045201. Het is de bedoeling dat er vervolgens per woning een plan van aanpak wordt gemaakt. Dit gebeurt in de week van 10 en 17 februari.

Iedereen verdient een fatsoen­lijk dak boven zijn of haar hoofd.
Dogukan Ergin, fractievoorzitter Denk Schiedam

Dogukan Ergin, fractievoorzitter van Denk, zwengelde de problemen onlangs aan. Hij is blij met het meldpunt. ,,Het is nu zaak dat Woonplus de klachten zeer serieus neemt en ondanks alle toekomstplannen voor de wijk ook gaat werken aan oplossingen waar bewoners echt iets aan hebben”, stelt hij. ,,Uiteraard wel op zeer korte termijn. Iedereen verdient een fatsoenlijk dak boven zijn of haar hoofd.”

Vorig jaar

Opvallend is dat Cock de Jong, voorman van AOV, de problemen vorig jaar al onder de aandacht heeft gebracht van Woonplus. ,,Ook ik ben me toen rot geschrokken van de schrijnende situatie waarin sommige mensen verkeren”, vertelt hij. ,,Ik heb vervolgens een gesprek gehad met directeur Emile Klep, die aangaf dat bewoners beter moeten ventileren. Maar het is zo tochtig in deze woningen dat ventileren eigenlijk vanzelf gaat. Daardoor is het ook koud, waardoor mensen enorm moeten stoken om het warm te krijgen. Ik hoop dat er nu eindelijk iets gaat gebeuren.”

Overigens was het meldpunt vanmorgen niet bereikbaar; mensen krijgen een foutmelding als zij hun klacht wilden indienen. Een woordvoerder van Woonplus laat weten dat het probleem inmiddels is opgelost.

In een reactie laat Woonplus weten dat zij niet op de hoogte waren van de slechte staat waarin sommige woningen. Wel dat is niet conform de realiteit.
Vorig jaar heb ik namens het AOV al een flink een aantal gesprekken gehad met Woonplus over de erbarmelijke situatie waarin sommige bewoners verkeren. De oplossing volgens Woonplus is ventileren maar de gaten en kieren in de woning zorgen al voor genoeg ventilatie. Het AOV is momenteel druk bezig de klachten te inventariseren van de woningen gelegen aan de Diepenbrockstraat en omgeving. Wat we nu al kunnen concluderen dat de opgehaalde resultaten nog veel erger zijn dan wij hadden verwacht.  Zie hieronder de foto’s die spreken voor zich zelf, terleurstellend gewoon.

Cock de Jong

Raadslid, AOV Schiedam

Ook de 60+ers verdienen aandacht, zeker omdat de meesten pensioengaten hebben te dichten door de gewijzigde wetgeving. Hierin moet bemiddeld worden.

Duncan Ruseler

Wethouder, AOV Schiedam

AOV Schiedam presenteert: Daadkracht

Met dank voor hun bijdragen aan de film: Cees Kroone, Piet Most, Wim Post en Peter Keus

Share This