Naar aanleiding van een gesprek met een welzijnsadviseur en consulent van Welzijn op Recept en het artikel in het Algemeen Dagblad van 21-10-2019: “Eenzame buurman of buurvrouw?”, stelt het AOV (Algemeen Ouderen Verbond) de volgende vragen:
- Is het college bekend met de Rotterdamse campagne, dat inwoners de gemeente kunnen bellen/app’en, als zij zich zorgen maken over een eenzame buurman of buurvrouw of iemand anders in de omgeving? Na de melding gaat een welzijnsmedewerker poolshoogte nemen middels een bezoek.
- Deelt het college onze mening dat eenzaamheid niet alleen betrekking kan hebben op een bepaalde doelgroep maar onder alle leeftijden kan voorkomen?
- Deelt het college onze mening, dat dankzij de ogen en oren in de buurt onze inwoners vaker mensen zouden kunnen helpen die erg eenzaam zijn of in een isolement leven?
- Deelt het college onze mening dat door deze lokale aanpak de sociale contacten bevorderd kunnen worden in de wijk en het sociale isolement verminderd kan worden?
- Is het college het met het AOV eens, dat Schiedam met een laagdrempelige signaleringsaanpak een groot sociaal en maatschappelijk probleem kan oplossen?
- Is het college bereid te onderzoeken of de invoering van zo’n app/telefoonnummer b.v. gekoppeld aan de WOT’s in Schiedam ter bestrijding van eenzaamheid tot de mogelijkheden behoort?
Mw. H.C.E. Bruggeman (Christien)
Algemeen Ouderen Verbond
22 november 2019