Naar aanleiding van een gesprek met een welzijnsadviseur en consulent van Welzijn op Recept en het artikel in het Algemeen Dagblad van 21-10-2019: “Eenzame buurman of buurvrouw?”, stelt het AOV (Algemeen Ouderen Verbond) de volgende vragen:

  1. Is het college bekend met de Rotterdamse campagne, dat inwoners de gemeente kunnen bellen/app’en, als zij zich zorgen maken over een eenzame buurman of buurvrouw of iemand anders in de omgeving? Na de melding gaat een welzijnsmedewerker poolshoogte nemen middels een bezoek.
  2. Deelt het college onze mening dat eenzaamheid niet alleen betrekking kan hebben op een bepaalde doelgroep maar onder alle leeftijden kan voorkomen?
  3. Deelt het college onze mening, dat dankzij de ogen en oren in de buurt onze inwoners vaker mensen zouden kunnen helpen die erg eenzaam zijn of in een isolement leven?
  4. Deelt het college onze mening dat door deze lokale aanpak de sociale contacten bevorderd kunnen worden in de wijk en het sociale isolement verminderd kan worden?
  5. Is het college het met het AOV eens, dat Schiedam met een laagdrempelige signaleringsaanpak een groot sociaal en maatschappelijk probleem kan oplossen?
  6. Is het college bereid te onderzoeken of de invoering van zo’n app/telefoonnummer b.v. gekoppeld aan de WOT’s in Schiedam ter bestrijding van eenzaamheid tot de mogelijkheden behoort?

Mw. H.C.E. Bruggeman (Christien)
Algemeen Ouderen Verbond
22 november 2019